När jag presenterar mig med min yrkestitl, modist är det rätt vanligt att folk ser lite undrande ut och de modigare frågar vad det är. Modist är en hantverkare som designar och tillverkar mjuka hattar. Traditionellt gör en modist enbart damhattar till skillnad från en hattmakare som gör hårda hattar och främst herrhattar. En modist kan, och gör vanligtvis även mjuka herrhattar. Med mjuka hattar menas hattar gjorda av, filt, tyg, strå, etamine, skinn och päls.

Det mesta av arbetet utförs för hand, mycket handsömnad ingår och själva hatten formas för hand, vi modister säger att vi “drar” en hatt när vi med hjälp av ånga eller vatten formar en hatt till önskat utseende. Modist är ingen skyddad titel men man kan avlägga Gesällbrev i modistyrket vilket är en tydlig kvalitetsgaranti för att modisten har de rätta ämneskunskaperna och hantverksskicklighet för att tillverka många olika sorters hattar av god kvalité.

I Sverige finns det två möjliga vägar om man vill lära sig modist yrket och avlägga Gesällbrev. Vid Tillskärarakademin i Göteborg finns en tvåårig heltidsutblidning där man efter godkänd utbildning har möjlighet att avlägga Gesällprov i modistyrket. Eller så kan man gå som lärling hos någon modist under fyra år och sedan avlägga Gesällprov. Vid Gesällprovet gör man fem hattar under fem arbetsdagar. De fem hattarna skall göras enligt vissa förutbestämda kända kriterier bl.a. Krävs att man gör en hatt i hårfilt, en av “fin” strå, en i tyg ( tyg av god kvalit), en i skinn samt en turban.