Coiffe

I modern betydelse är en coiffe eller fascinator, som det även kalls, är en hårdekoration som används istället för en hatt eller ett diadem vid festklädsel. En coiffe är en modern tappning av den medeltida huvudbonaden coif. Dekorationen kan göras på många olika sätt men består ofta av fjädrar, band, flor, blommor med mera. Om den bärs till aftonen så kallas den vanligen för cocktail hatt istället.

I modern tid så kan en coiffe bäras istället för hatt vid tillfällen när hatt normalt användes tidigare -som bröllop- eller som ev kvälls accessoar, när det kan kallas cocktail hatt. Coiffe bärs vanligen till ganska formell klädsel. Dessa är tämligen vanliga vid premium hästtävlingar, så som Grand National, Kentucky Derby and the Melbourne Cup. Brudar kan välja att bära dem istället för slöja eller hatt, speciellt om deras klänningar är icke-traditionella.

Vid Prins Williams och Catherine Middletons bröllop i april 2011 bar flera kvinnliga gäster coiffer. Bland annat så bar prinsessan Beatrice av York en vars färg och form skapade en rejäl mediauppståndelse. Prinsessan sålde den sedan på ebay, vilket genererade närmare en miljon kronor, vilket gick till välgörenhet.

I Stockholm så kan du kontakta mig för att få en coiffe tillverkad efter ditt önskemål. Jag formger och tillverkar dem från grunden.

Coiffe
Blå coiffe
Turkos coiffe